Om Elsebeth Egholm

Elsebeth er vokset op i Lisbjerg nord for Aarhus, hvor hendes forældre drev et havecenter. Det var dog ikke så meget planter som ord og musik, der havde hendes interesse.

Som ung gik hun fire år på Musikkonservatoriet og spillede klassisk klaver. Hun boede i Åbyhøj, dør om dør med sin bogelskende mormor og oplevede, hvordan bøger blev slugt i mormors lænestol: en dag Dickens eller Dumas og den næste Agatha Christie eller Dorothy L. Sayers. Der var ikke noget, der var finere end andet.

Den indstilling har Elsebeth taget til sig. Hun har forsøgt at skrive de bøger, hun selv gerne vil læse, og som mormor ville sætte pris på. Vejen gik omkring Journalisthøjskolen og ansættelse på Berlingske Tidende og dermed sammenlagt fire år i København. Men i 1992 sagde Elsebeth jobbet som bagsideredaktør op og flyttede ned til en mand på den lille ø, Gozo, på Malta. Fra det øjeblik blev hun freelance skribent med både fakta og fiktion på hylderne. En dag dumpede et brev så ind fra et forlag: Om hun ville skrive noget til dem. Det blev til debutromanen ’De Frie Kvinders Klub,’ som modtog Bogklubben 12 Bøgers læserpris.

Efter tre enkeltstående romaner var det tydeligt, at en krimibølge med stærke, kvindelige heltinder pressede på fra USA og Europa. Inspireret af især Liza Marklund, begyndte Elsebeth at skrive krimiserien om Dicte Svendsen, en journalist med bopæl i Aarhus og med næse for drab. Siden er Rina-serien kommet til med nu to romaner, for ud af fantasien dukkede en ansigtsblind læge med et dobbeltliv op: Om natten er Rina den hemmelige kunstner og klatrer, Private Eye, og sammen med efterforsker Helge Stanek rydder hun mordere af vejen i Aarhus.

Elsebeth Egholm er blandt Danmarks mest læste forfattere, og hendes bøger er solgt til udgivelse i bl.a. England, Tyskland, Sverige, Norge, Polen, Frankrig, Italien og Japan.

Privat bor Elsebeth i Risskov med jagtlabradoren Django og kæresten Jürgen Klahn, som er aktiehandler og krimiforfatter. Læs mere om Jürgens bøger her.

Elsebeth har stadig tilknytning til Gozo, hvor hun tager ned og arbejder, når der skal skrives intensivt.

Portræt af Elsebeth Egholm 2024

Elsebeth Egholm, født 1960

I 2015 modtog Elsebeth prisen som ’Årets Østjyske Æreshåndværker’, og for den første Rina-bog, ’Jeg finder dig altid’, blev hun i 2017 af Det Danske Kriminal Akademi tildelt Harald Mogensen-prisen for ’Årets bedste danske krimi.

Følg med og få seneste nyt

Følg Elsebeth Egholm på Facebook

Media

Download fotos her fra forlaget People’s hjemmeside.

Anerkendelser

Tekster: Elsebeth Egholm og Jürgen Klahn
Portrætfoto af: Stine Heilmann
Pakhusene er fotograferet af: Sven Dall
Hjemmeside af: Rikke Ekelund

Elsebeth Egholm 2019 - 2024